Drukuj
Kategoria: Lezzetli znaczy pyszne
Odsłony: 94

Baklava (bakława)

Jest to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej. Turcy uwielbiają zajadać się tym bardzo słodkim przysmakiem. Jak go przyrządzić?

Składniki:

- 2 opakowania ciasta filo (ok. 500g)

- 50 dag orzechów włoskich

- drobno posiekane pistacje

- łyżka cynamonu

- ¼ szklanki cukru

- 300g roztopionego masła

Syrop:

- 1 szklanka cukru

- ¾ szklanki wody

- 1 łyżka soku ze świeżej pomarańczy

Krok 1: Przygotuj syrop, ponieważ musi być schłodzony, aby polać nim ciasto. Do garnuszka wlej wodę i dodaj cukier i sok z pomarańczy. Zagotuj i dopilnuj, aby rozpuścił się cukier. Gdy płyn będzie miał konsystencję gęstego syropu, odstaw do wystudzenia.

Krok 2: Ciasto

Część orzechów, cynamon oraz cukier zmiksuj blenderem. Formę o wymiarach 20x30cm posmaruj masłem. Połóż jeden płat ciasta i posmaruj masłem*, potem drugi płat ciasta
i ponownie posmaruj masłem. Na spodzie powinno znaleźć się od 8 do 10 płatów ciasta. Każdy posmarowany masłem. Wyłóż na ciasto połowę zblendowanych orzechów (pistacje
i włoskie), a resztę posiekaj i wrzuć do miseczki. Następnie zakryj orzechy płatem ciasta
i posmaruj masłem. Powtórz tę czynność aż skończą się płaty ciasta. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ciasta. Zrób to dowolnie, na kwadraty lub trójkąty. Pamiętaj, aby przekroić wszystkie warstwy ciasta. Wsadź do piekarnika i piecz w temp. 130-140 stopni przez około 2 godziny. Gdy ciasto będzie miało złoty kolor możesz wyciągnąć blaszkę z piekarnika i od razu polać je wystudzonym syropem. Syrop wlewamy w szpary między kawałkami ciasta. Na wierzch ciasta wysyp resztę posiekanych orzechów.

 

*Zamiast zwykłego masła możesz użyć klarowanego, które nie spali się podczas pieczenia.

 

 

Afiyet olsun!!!