Ayran

Co to takiego? To napój jogurtowy, który jest bardzo prosty przygotowaniu. Mieszkańcy Turcji piją go namiętnie o każdej porze dnia i nocy, a najlepiej smakuje w połączeniu
z potrawami mięsnymi.

Najważniejszy jest jogurt naturalny. Ważne, aby był gęsty, bo będziemy go rozcieńczać wodą. Najlepiej wybrać jogurt typu greckiego.

Składniki:

- jogurt naturalny

- woda

- sól

Mieszamy jogurt z wodą w stosunku 1: 1, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na wysokich obrotach, aby uzyskać konsystencję piany. I to wszystko, nic więcej nie trzeba robić. Najlepiej prezentuje się podany w kuflach.

Jeśli jednak ktoś nie czuje się na siłach, aby samemu przygotować ten orzeźwiający napój to może znaleźć go w dużych sklepach. Wiele firm ma w swojej ofercie już przygotowany ayran, który możemy pić prosto z kubeczka lub zmiksować.